Párizsi Megállapodás

A Párizsi Megállapodás egy jogilag kötelező erejű nemzetközi szerződés az éghajlatváltozásról. A megállapodást 196 fél fogadta el az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében Részes Felek 21. konferenciáján (COP 21) Párizsban, 2015. december 12-én.

A Megállapodás rendkívül hamar, már 2016. november 4-én hatályba lépett. Egyik legfontosabb célja, hogy a globális felmelegedést jóval 2 oC alatt tartsa, törekedve arra, hogy a melegedés már a 1,5 Celsius fokot se haladja meg az iparosodás előtti szinthez képest. Ennek a hosszú távú hőmérsékleti célnak az elérése érdekében az Megállapodáshoz csatlakozott országok arra törekszenek, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása a lehető leghamarabb elérje a tetőpontját, és hogy évszázad közepére elérjék a globális klímasemlegességet, vagyis a kibocsátások és az elnyelések egyensúlyba kerüljenek. A Párizsi Megállapodás mérföldkő a multilaterális éghajlatváltozási folyamatban, az első kötelező érvényű valóban globális éghajlatvédelmi megállapodás. A Párizsi Megállapodás végrehajtása óriási gazdasági és társadalmi átalakulást igényel. A Párizsi Megállapodás céljainak elérése érdekében az országok elkészítik és az ENSZ részére benyújtják az éghajlatváltozással kapcsolatos terveiket, amelyeket nemzetileg meghatározott hozzájárulásoknak neveznek (Nationally Determined Contribution, NDC) Az NDC-kben az országok közlik azokat az intézkedéseket, amelyeket az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése érdekében tesznek a Párizsi Megállapodás céljainak elérése érdekében.

A Párizsi Megállapodásról bővebb információ az Éghajlatváltozási Keretegyezmény Titkárságának honlapján található: https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement/the-paris-agreement

Lépjen
velünk
kapcsolatba