Sajtóközlemény 2021.04.12.

2021.04.12. – Megkezdődött az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos KonferenciaAz IPCC mintájára frissen megalakult Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) szervezésében megkezdődött az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia, melynek fő célja, hogy feltérképezze és összefogja az éghajlatváltozással foglalkozó egész magyar tudományos életet és eredményeket, és ennek révén előkészítse az Első Nemzeti Értékelő Jelentés beindítását. 

„Egyre fontosabb, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos nagyon különböző témákon és diszciplínákon dolgozó emberek tudjanak egymásról, és együttműködjenek. Erre ad lehetőséget ez a konferencia” – hangsúlyozta beszédében Ürge-Vorsatz Diana, a HuPCC alapító tagja, a konferencia társelnöke.

Aki ezen az eseményen részt vesz, az nemcsak a saját szűk szakterületén tájékozódik, hanem más témaköröket is megismer. Ezáltal kialakulhat egy olyan diskurzus, amely olyan új kutatásokat is létrehozhat, ami eddig még nem született meg. „Azt javaslom mindenkinek, hogy jöjjön el, nézze meg a különböző prezentációkat, és biztos, hogy lesz olyan, ahol arról beszélnek, ami számára érdekes lesz, és továbbgondolásra készteti.”

Az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia először tárgyalja egyszerre a természettudományos alapokat, a hatásokat, az alkalmazkodást és a mérséklést. Teszi mindezt több, mint háromszáz szakértő négy napon át többek között műszaki, kulturális, meteorológia, sőt még művészeti szempontokat is vizsgálva. 

„Azért jöttek össze húsvét után egy héttel, hogy a klímaváltozás kárpát-medencei, magyarországi hatásairól cseréljenek eszmét, feltérképezzék az elmúlt években, évtizedekben felhalmozódott tudást, és elkezdjék azt a közös munkát, amit két és fél év múlva az Első Nemzeti Értékelő Jelentéshez vezet. Vállalásuk egyszerre időszerű, reményt keltő és tiszteletreméltó” – emelte ki Áder János, Köztársasági Elnök a nyitóbeszédében.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitó előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar klímasemlegességi cél összhangban áll a tudomány által megkövetelt ambícióval és a kormány támogatja az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) működését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elkötelezett a hazai kutatók az IPCC munkájába történő bevonásában és segítséget nyújtMagyarország nemzeti jelentésének elkészítésében, amihez az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megrendezése is hozzájárul.

A konferencia célja, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is. 

Lépjen
velünk
kapcsolatba